vineri, 22 ianuarie 2010
Premiile OSCAR sau Academy Awards
S-au încheiat decernările Globului de Aur, urmează marele eveniment al premiilor OSCAR. Aşteptate cu nerăbdare de o lume întreagă, cele mai valoroase premii din industria cinematografică au o istorie lungă în spate. Fastul şi advăratele show-uri ale decernărilor din prezent îşi găsesc începuturile în anii '20.
Premiile Academiei Americane de film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, sunt premiile decernate de către Academia din Los Angeles, California, organizaţie care cuprindea în anul 2002 peste 6000 de membri, toţi profesionişti în diverse specialităţi ale cinematografiei, şi anume producători, regizori, actori, directori de imagine şi mulţi alţii.
Premiul, o statuetă care reprezintă un om cu o spadă în mână, se numeşte Oscar deoarece, aşa cum spune legenda, actriţa Margaret Herrick (1902-1976) a exclamat la vederea statuetei că semăna cu unchiul ei, Oscar.
Prima ceremonie de decernare a premiilor Academiei desfăşurată în 16 mai 1929 la hotelul Hollywood Roosevelt, a decurs fără surprize, numele premiaţilor ştiindu-se deja din 18 februarie.
Iniţial, în concurs se prezentau peliculele lansate în Los Angeles între 1 august şi 31 iulie anului anterior ceremoniei de decernare. Pentru ceremonia din 1933 termenul a fost prelungit până la 31 decembrie 1932, iar din 1934 filmele participante trebuiau să fi fost lansate între 1 ianuarie şi 31 decembrie anul anterior ceremoniei.
Ca o picanterie a regulilor stricte ale competiţiei, datorită condiţiei ca un film să fi fost proiectat iniţial la Los Angeles, Charles Chaplin a obţinut în 1973 premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră pentru filmul Limelight, un film care fusese realizat în 1952.
Alegerea câştigătorilor se face în două etape. În prima etapă sunt nominalizaţi la Oscar cinci posibili câştigători. Această nominalizare este făcută de membri Academiei care aparţin aceleaşi specalităţi cu cei nominalizaţi. Astfel, actorii votează pentru actorii ce vor primi nominalizarea, scenariştii pentru scenarişti şi aşa mai departe. În schimb, câştigătorul de la fiecare categorie este ales de către toţi membri Academiei, indiferent de specialitatea acestora din urmă. Voturile sunt exprimate în secret, de aşa formă ca nici unul dintre membri academiei să nu cunoscă rezultatele. La realizarea scrutinului lucrează o firmă prestigioasă de audit, care este însărcinată să centralizeze voturile. Până în momentul ceremoniei în care sunt prezentanţi nominalizaţii fiecărei categorii şi este deschis plicul sigilat cu numele câştigătorului, nu se poate şti despre cine este vorba.
Premiilor le-au fost adresate de-a lungul timpului, o mulţime de critici, din partea mai multor grupuri naţionale şi protectoare a "adevăratei arte a şaptea", care pretind că aceste premii sunt destinate doar marile producţii americane, şi că este premiat mai mult comercialul decât arta. Au fost de asemenea calificate drept rasiste până la ceremonia din 2001, când la categoria cel mai bun actor au fost nominalizaţi doi actori de culoare, iar la categoria cea mai bună actriţă o singură actriţă de culoare, pe care analiştii îi creditau cu puţine şanse, dar în final academia a decernat surprinzător cele două premii actorului de culoare Denzel Washington pentru Zi de instrucţie (Training Day) şi respectiv singurei actriţe de culoare nominalizate, Halle Berry, pentru Puterea Dragostei (Monster's Ball). Mulţi consideră că a fost doar o strategie a organizaţiei de a amortiza polemica rasistă.
Recorduri
Filmele cu cele mai multe trofee câştigate
1. Titanic (11)
2. Ben-Hur (11)
3. Lord of the Rings: Return of the King (11)
4. West Side Story (10)
5. The English Patient (9)
6. Gigi (9)
7. The Last Emperor (9)
8. Gone With the Wind (8)
9. From Here to Eternity (8)
10. On the Waterfront (8)
Filmele cu cele mai multe nominalizări
1. Titanic (14)
2. All About Eve (14)
3. Gone With the Wind (13)
4. From Here to Eternity (13)
5. Shakespeare in Love (13)
6. Forrest Gump (13)
7. Chicago (13)
8. Mary Poppins (13)
9. Who's Afraid of Virginia Wolf? (13)
10. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (13)
În acest an festivitatea va avea loc în data de 7 martie, iar mult aşteptatele nominalizări vor fi făcute publice în 2 februarie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu